Insects and Diseases damaging trees and shrubs 
of Europe

Forrás: 
Növényvédelem, 2013. 7. szám

Az európai fák és cserjék kártevő rovarai és kórokozói

Szerkesztette: Zúbrik, Milan; Kunca, Andrej és Csóka György

Népes európai szerzőgárda (köztük az 
Erdészeti Tudományos Intézet két kutatója, Koltay András és Csóka György) munkája az az 535 oldalas, nagyalakú (24 × 29 cm) színes, kemény borítojú atlasz, amely az európai fák és cserjék kártevő rovarait és kórokozóit gyűjti össze. A példátlanul gazdag színes fotóanyag (több mint 4300 kép), illetve a tömör ismertető szövegek 1100-nál is több fajt mutatnak be. Tartalma messze túlmutat az erdővédelem szakterületén. 
Az erdei fákon és cserjéken kívül számos gyümölcs-, illetve díszfa kártevői és kórokozó is szerepelnek benne. Túlzás nélkül állítható, hogy ezzel a művel műfajában a legátfogóbb európai munka látott napvilágot. Jó szívvel ajánlható minden olyan erdész, rovarász, növényvédő, kertész szakembernek, aki a leggyakoribb fajok mellett igazi „ínyencségekkel” is találkozni akar egy könyv lapjain.

A könyv a francia NAP Kiadó gondozásában egyszerre jelent meg angol és francia nyelven (ISBN: 978-2-913688-17-9). Szépséghibája az ára: 139 Euro. Ez egyértelműen nyugat-európai ár, ami nyilván sok magyar érdeklődőt vissza fog tántorítani. Ha viszont megfontoljuk, hogy egy 2,3 kg-os könyvről van szó, kilónkénti ára már csak 60 Euro. Így már nem is olyan drága…

A könyv megrendelhető, illetve mintaoldalai megtekinthetők a következő web-címen:

http://www.napeditions.com/en/insects-damaging-trees/22-insectes-ravageurs-
et-maladies-des-arbres-et-arbustes-deurope.html

Hirka Anikó
Erdészeti Tudományos Intézet
Erdővédelmi Osztály