Magyarország nagylepkéi

Forrás: 
Növényvédelem, 2013. 1. szám

A Magyarország nagylepkéi című hiánypótló munka 2011 év elején jelent meg és nem egészen másfél év alatt el is fogyott. (Lapunk, a 2011. 47. évf. 3. számának 113–114. oldalán adott róla hírt. Szerk.)

A könyv iránt azóta is folytonos az érdeklődés és szerzőkhöz érkezett szakmai észrevételek, javaslatok, valamint a közben napvilágot látott új tudományos eredmények arra késztették a szerzőgárdát és a Heterocera Press kiadót, hogy mielőbb szülessen meg a könyv második, javított kiadása.
A 2. kiadásban több mint száz példány fényképét cseréltük ki a könnyebb határozást lehetővé tevő példányra. A könyv mérete kisebb, kezelhetőbb lett. A papír minőségén is javítottunk, továbbá számos a korábbi kiadásban kissé túlszínezett tábla az új kiadásban már valóban természethű színekben mutatja be a lepkéket. Egy új fajjal is bővült a lista, továbbá az annotációkban számos helyen olvashatók új információk. 
A 256 oldalas könyv a legújabb rendszertani ismeretek alapján összeállított teljes hazai nagylepkefauna jegyzékét tartalmazza, magyar nevekkel is ellátva a benne szereplő 1275 fajt. A fajlista értékes és hasznos kiegészítője az annotációs jegyzék, amelyben a valamilyen szempontból érdekes fajokhoz fűzött rendszertani, faunisztikai vagy természetvédelmi vonatkozású információk olvashatók. A könyv fő erénye az a 77 színes tábla, mely tökéletesen élethű minőségben mutatja be a magyar nagylepke fauna összes tagját, legalább egy hím és egy nőstény példányt ábrázolva. 
A munka így határozókönyvként is kiválóan használható, nagy segítséget nyújtva mindenkinek, akit eddig a határozási nehézségek gátoltak meg a lepkék világában való komolyabb elmélyülésben.
A Magyarország nagylepkéi nemcsak a professzionális lepkészek, hanem amatőr lepkekedvelők, termé-szetvédelemben, mezőgazdaságban vagy erdőgazdálkodásban dolgozó szakemberek, egyetemi hallgatók és minden, a természet iránt érdeklődő ember számára hasznos és szép segítőtárs.
Mintaoldalak a http://www.heterocera.net/webshop/macrolepidoptera-of-hungary webcímen tekinthetők meg.
Szép, értékes ajándék a természet--
ked-velő rokonoknak, barátoknak!

A könyv megrendelhető közvetlenül a 
kiadótól az info@heterocera.hu címen 9450 Ft + postaköltség áron.

László Gyula
Heterocera Press