Celtis fajok komplex etiológiájú betegségének diagnózisa

Díszfák, erdei fafajok és gyümölcsfák idő előtti leromlása, pusztulása, és e jelenség okainak feltárása gyakran a növénykórtan szakembereit és kutatóit is nehéz feladat elé állítja.

Sokszor kóroktani vizsgálatokra nem is kerül sor, csupán vélemények, vélekedések hangzanak el, „ráolvasások” történnek, féligazságok fogalmazódnak meg. A diagnózisnak egyszerû esete olyan, amikor specifikus tünetek vannak, és egy, kizárólagosan primer kórokozó a tettes (pl. a Verticillium dahliae). Évtizedes kutatások eredményei azonban azt mutatják, hogy a fapusztuláshoz vezető leromlásos betegségeket több tényező együtthatása okozza. A folyamat olykor évekre, sőt évtizedre nyúló, ennek során a gazdaszervezet is és a ható abiotikus és biotikus tényezők is változnak. Ezért nem egyszerû az okozó tényezők azonosítása és a kórfolyamatban játszott viszonylagos szerepük meghatározása.
Az írás két Celtis faj (C. occidentalis és C. australis) esetében bekövetkezett fapusztulás kóroktani vizsgálata példáján próbálja szemléltetni a betegség okai feltárásának módszertani megközelítését.


Vajna László
MTA Növényvédelmi Kutatóintézete, 1525 Budapest Pf. 102.

 

A cikket elolvashatja, ha letölti a pdf-et!