Tájékoztató az európai burgonyatermesztő országok piaci helyzetéről a „Kartoffeln” c. újság legutóbbi számai alapján

Forrás: 
Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács

Helyzet az EU-ban

A megfelelő időjárási feltételeknek köszönhetően a betakarítások széles körben zajlanak, bár esőzések újra és újra megszakítják a munkálatokat. A minőség kedvezőbben alakul, mint amire korábban számítottak a gazdák. Az árak stabilizálódtak, a következő évi szállítások árai emelkedtek. Az ipari alapanyag-fajták termésátlaga erősen ingadozó. A Bintje viszonylag sokat terem, míg az Agria bizonyos területeken keveset és minőségi problémák is előfordulnak e fajtánál.

A főbb ipari fajták feldolgozása korábban elkezdődött, de még nem dolgoztak fel jelentős készleteket. Tovább zajlik az észak-afrikai export.

 

Németországban szeptember első dekádjában még sok helyen nem kezdődtek el a betakarítások az erős esőzések miatt. Sok zápor vonult el az ország felett, a szántóföldek jelentősen átnedvesedtek. Szeptember 2. hetében a kedvező, csapadékmentes időjárásnak köszönhetően robbanásszerűen megkezdődött a betakarítás, melyet az utóbbi napokban újra esőzések hátráltatnak.

Az idei átlagon felüli csapadékos nyár és a túl korai érés miatt, több helyen is gondot okoz a gumók zöldülése. A nagyobb méretű burgonyáknál az üregesedés is gyakori probléma. Még senki sem tudja előre megmondani, idén hogyan alakul a gumók tárolhatósága, de a korán felszedett gumók minősége alapján sok jó nem várható.

A piaci résztvevők a szokásostól nagyobb termésből indulnak ki, amely azonban messze elmarad a rekordmennyiségtől.

A kínálat nagyobb, mint ami a felmerülő kereslet kielégítéséhez elegendő lenne. Idén sok gazda egyből értékesíti a felszedett burgonyát, így kevés készlet jut a tárolókba. Ennek következménye, hogy az ár jelenleg igen alacsony, és jelentős nyomás alatt áll a túlkínálat miatt. Ettől alacsonyabb ár már a főszezon befejezése után nem várható.

Étkezési burgonyából exportra is kerül majd a hazai igények kielégítése mellett. Tél elejéig azonban nem lesz nagy jelentősége a kiszállításoknak. Addigra a saját készletek elfogynak Kelet- és Dél-Európában az alacsony termés, és a nem megfelelő minőség miatt, így dinamikusabbá válnak majd a szállítások.

Bár megfelelő mennyiségű fritőz alapanyag áll Nyugat-Európa rendelkezésére, az üzemek mégis minden műszakot kihasználva működnek, és már a következő nyárra készleteznek a hűtőházakban. Ennek oka, hogy a le nem kötött alapanyag ára igen kedvezően alakul ebben az időszakban.

Az étkezési burgonya méret szerinti válogatása során a megszokottól nagyobb mennyiségű gumó kerül selejtezésre. Ha a rothadás miatt még több lesz a veszteség, lehet, hogy a kiszerelők igényét nem lehet majd probléma menetesen kielégíteni. Mindez egyelőre csak találgatás. Az azonban bizonyos, hogy jelentős lesz a különbség a rendelkezésre álló bruttó- és a felhasználható nettó mennyiség között.

A bioburgonya termés jelentősen az elvárt szint alatt marad. Az igen korai és agresszív rothadás a tövek korai pusztulásához vezetett – amely igen kicsi átmérőjű gumókat eredményezett. Egyedül az ország déli területein lett átlagos a termés, átlagos gumómérettel.

Idén szűkös lesz a bioburgonya ellátottság. Még nem tudni, karácsony után hogyan fogják a keresletet kielégíteni. A betakarítást mindenhol esőzések hátráltatják.

A különböző minőségi problémák – drótféreg, rizoktónia – komolyabb problémát okozhatnak, mivel a gumó tovább marad a földben. Idáig a területek kb. ⅓-át takarították be.

Hogy a kereslet kielégítése biztosabb legyen, idén 15-20%-kal bővült a bioburgonya termőterülete 2006-hoz képest. 2006-ban 7.500 hektáron (2005: 6.700 ha) termesztettek bioburgonyát, összesen 148.000 t (2005: 155.000 t) mennyiségben. Ebből 6.700 ha került friss felhasználásra (132.000 t), és 800 ha (16.000 t) feldolgozásra. Tavaly 74.300 tonnát vásároltak a privát háztartások.

Időközben minden nagyobb élelmiszerlánc beszállt a bioburgonya értékesítésbe. A túl alacsony termés miatt azonban nem tudnak minden területre szállítani. Idén valószínűleg hozzá kell szokniuk a vevőknek, hogy a bioburgonya nem lesz bárhol megkapható termék.

A piac az alacsony termésre magas árakkal reagált. A termelői ár 60 €/q. A szezon további részében a piaci résztvevők 55-60 €/q-val számolnak. Az árkülönbözet idén valószínűleg jelentős lesz a konvencionális- és a bioburgonya között. 2007 első felében 24%-kal kevesebb bioburgonyát értékesítettek, mint egy ével korábban, a legfőbb ok a kevés készlet volt.

A háztartások össz burgonya felhasználásából a bioburgonya szükséglet 5,2%-ról 4,1%-ra csökkent.

A kedvező környezeti feltételeknek köszönhetően Hollandiában jól haladnak a betakarítási munkálatok. A földben lévő gumók 80%-a érett. Betakarításnál a következő fajták vannak soron: Bintje, Maritiema, Innovator és a legvégén az Agria zárja a sort. Az első próba-betakarítások eredménye igen változatos termésátlagról tanúskodik. Összességében azért nagyobb a termés, mint korábban gondolták, átlag 450-750 q/ha. A termések közötti különbség oka leginkább a kiültetések időpontjában keresendő. A korábban földbe került gumók a lazább talajokon jobban teremtek, mint a később elültetettek.

A szántóföldi állományok kb. 2 héttel értek be korábban a megszokottól. A minőség is kedvezőbben alakul, mint azt ezelőtt gondolták. Úgy tűnik, sikeres volt az állományokban a fitoftóra elleni védekezés.

A gumók átmérője viszonylag nagy, és a jelenleg uralkodó talaj- és időjárási feltételeknek köszönhetően egészségesen és betárolásra alkalmasan kerülnek ki a földből. A betakarított burgonya jelentős része betárolásra kerül. A szerződéskötésekkel még óvatosan bánnak a termelők. Először látni akarják, hogy pontosan mekkora lesz az idei termés. A feldolgozók most folytatnak tárgyalásokat a termelőkkel a jövő évi termést illetően. A kalászosok magas ára negatívan befolyásolhatja a következő évi alapanyag termesztést. Nagy esély van rá, hogy több termelő áttér a gabonafélék termesztésére.

Az árak nyomás alatt állnak, mivel a termés nagyobb, mint azt korábban gondolták. Nem csak Hollandiában, hanem a fő európai burgonyatermelő országokban is jó termés várható. Az egyes próba-betakarítások eredményei jelentősen meghaladják az előző évi szintet. Az azonnali szállítások ára 6,50-7,00 €/q; 2008 év elején 11,00-12,00 €/q ár várható.

A feldolgozók teljes műszakkal dolgoznak, és alig vásárolnak alapanyagot a szabadpiacról. A szerződéses tételek teljes mértékben fedezik igényüket.

A keményítőburgonya termesztők optimisták az idei piacalakulást tekintve. Az eddigi időjárás kedvező volt a megfelelő növekedéshez, a gazdák szerint ezért idén kevés lesz a nem értékesíthető burgonya. A tavaly szeptemberben lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt kialakult üregesedés és rothadás jelentős selejtezési %-ot eredményezett. A keményítőüzemek most az első szállítmányok 7,6 %-át válogatták ki.

A vetőgumó értékesítés idáig nem jelentős. Mivel a minősítési feltételeknek idén kevés szaporítóanyag tud megfelelni, a Bintje ára emelkedett. A 36. héten a 28-35 mm átmérőjű vetőgumó ára 42-44 €/q volt, a 35-45 mm-esé 24-26 €/q. A Holland Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a tavalyi szezonban a vetőgumó export 346,2 m €-t hozott, kb. 105 m €-val többet, mint egy évvel korábban. A jelentős különbség oka a tavalyi magas árak. A 2006/2007-es szezonban ugyanis az átlagár 46 €/q volt, amely 11 €/q-val haladja meg a sokéves átlagot (35 €/q).

Az észak-afrikai kereslet egyre jelentősebb annak ellenére, hogy más években ilyenkor a Ramadan miatt visszaesik a kereslet.

Júniusban a holland üzemek különösen kevés burgonyát dolgoztak fel, csupán 187.700 tonnát. Ebből 60.000 t elősütött és 26.200 t egyéb terméket állítottak elő. A csökkenés fő oka, hogy az előző szezonban igen magas volt az alapanyagár. Az üzemek 2006. augusztustól – 2007. júliusig 3,086 millió t nyersanyagot dolgoztak fel, mintegy 100.000 tonnával kevesebbet, mint az előző szezonban. Az import gumók aránya júliusban 59,1 % volt, kb. 12 %-kal több mint 2006-ban.

A holland kilátások a bioburgonyát illetően hasonlóak, mint a németeknél. Innen normál esetben télen tárolt gumókat szállítanak Németországba. A tavalyi évhez képest nem változott jelentősen a termőterület. Valószínűleg kisebb lesz a szállított mennyiség Nagy-Britannia, Belgium és Görögország irányába is.

A burgonya betakarítás teljes ütemben folytatódik Franciaországban. Nőtt az étkezési burgonya iránti kereslet, azonban a felmerülő kínálat még így is könnyen kielégíti azt. Az export az európai és észak-afrikai földközi-tenger- vidéki országokra koncentrálódik.

A francia piac jelenleg kiegyenlített, az árak stabilak. A betakarított burgonyát mind a friss piacon, mind a tárolókban el tudják helyezni. Az étkezési gumókért 10 kg-os zsákos kiszerelésben, 40-70 mm átmérő esetében 15 €/q kérnek. 50-75 mm átmérőnél 1 €/q-val drágább a tétel. A fritőz alapanyag ára minőségtől és fajtától függően 6,50-7,50 €/q. Az alapanyag burgonya esetében a kínálat meghaladja a keresletet. Időközben sikeresen megtörtént az átállás a Bintjére, mivel már Franciaországban is eltűntek a piacról a korábbi fajták. A fritőz üzemek leginkább leszerződött tételekkel fedezik szükségletüket.

Az Agra Informa adatai szerint a termésátlag alacsonyabb, mint tavaly volt. Felvetődik hát a kérdés, hogy vajon idén is lehetőség nyílik-e olyan nagymértékű exportra, mint a tavalyi szezonban. Az elmúlt gazdasági év ugyanis rekord év volt a franciák számára az export tekintetében. Annak ellenére, hogy a tavalyi termés 4 %-kal kisebb volt (6,35 m t) mint 2005-ben, a kiszállítások mértéke mégis 20 %-kal nőtt (1,817 m t). Az ösztermés ¼-e exportra került. Mivel tavaly jelentős fejlesztések történtek a hűtőtárolók tekintetében, és a gumók is eltarthatóbbnak bizonyulnak idén, az export tovább bővülhet. Az exportált mennyiség ⅓-a Spanyolországba került, 662.200 t. Olaszországba 293.000 t, Belgiumba 271.000 t, Portugáliába 218.600 t és Németországba 141.300 t került beszállításra. További jelentősebb átvevők voltak még a britek 91.500 tonnával, és a hollandok 85.400 tonnával.

Az elmúlt szezonban az import tevékenység is igen jelentős volt. A fő beszállítók a belgák voltak 265.100 tonnával (előző szezonhoz képest: + 170.900 t), a hollandok 61.100 tonnával (+ 6.200 t) és a németek 29.400 tonnával (+ 15.400 t).

A korai burgonya importja mindezek ellenére 5.000 tonnával kevesebb lett, mint az előző évben, 81.700 t. Ebből a legtöbb tétel Izraelből (62 %), Marokkóból (29 %) és Spanyolországból (3 %) érkezett.

Az étkezési burgonya felhasználás 0,6 %-kal csökkent Franciaországban 2006. július – 2007. július között. A hipermarketek meg tudták tartani a szezonban a piaci részesedésüket, a szupermarketek 5,5 %-ot veszítettek, viszont a diszkontőrök 5,9 %-ot nyertek.

A kedvező környezeti feltételeknek köszönhetően Belgiumban is széles körben zajlik a betakarítás. A termelői ár tovább csökkent, jelenleg 6,15-6,60 €/q. A fritőz-alkalmas Bintje ára 7 €/q. A feldolgozók igénye nem jelentős, mivel sok a leszerződött tétel. A kiszerelők főleg a korai fajtákat keresik, mivel ezek többnyire parás héjúak.

A belga gazdák számára leginkább az a tény szerez örömet, hogy eddig a vártnál jóval kevesebb rothadási probléma lépett fel, mint azt korábban várták. Az az erős fertőzés, amely a júniusi-júliusi esős periódusban uralta az állományt, a vegetációs időszak végére megszűnt. Mivel az átnedvesedett talajon nem lehetett nyáron időben elvégezni a növényvédelmi munkálatokat, senki sem gondolta, hogy ilyen kedvezően alakul a fertőzés lefolyása.

Szeptember második dekádjában Nagy-Britanniában, a legtöbb felhasználási területen a leszerződött tételek dominálnak. Kevés kiegészítő vásárlás történik a friss piacról, melynek két oka is van. Az első, hogy a gazdák most leginkább a betárolással foglalkoznak, a második pedig, hogy a kiszáradt, megkeményedett talajból nem lehet felszedni a burgonyát. Az utóbbi napok száraz időjárása, és az ezáltal javult talajfeltételeknek köszönhetően a betakarítások széles körben zajlanak. A szeptember 7-ig betakarított terület kb. 30.200 hektárt tett ki, ez durván a 23 %-a az összterületnek. Tavaly ugyanekkor ez csak 21.500 ha volt. Igaz sok olyan terület van, ahol a kalászosok betakarítása és az azutáni földmunkák élveznek elsőbbséget, de megfelelő ütemben halad a burgonya betakarítása is. A kedvezőtlen időjárás ellenére idén egy héttel korábban elkezdődhetett a betakarítás. A terméshozam igen eltérő. Átalagban valamivel kevesebb, mint tavaly volt. A megnőtt kínálat miatt árnyomás alakult ki. A termelői ár – a termelőtől, nem kiszerelve – 16,97 €/q. A tavalyi termőterületet az angolok 2,6%-kal növelték, így idén 130.758 ha a végső adat. Ebből 6.262 hektáron korai fajtákat termeltek, 43 198 hektáron középkorait és 77.788 hektáron a főszezon fajtáit. A régiók szerinti területmegosztás a következő: Anglia 100.397 ha, Skócia 28.770 ha és Wales 1.590 ha.

Cseh Köztársaságban a szakemberek idén jelentősen jobb terméssel számolnak, mint amekkora 2006-ban volt. Ehhez – nem utolsó sorban – a jelentős területbővülés járult hozzá. A házikertekben a termőterület csak 2%-kal nőtt idén a tavalyihoz képest, viszont a nagyüzemi termelés keretei%-kal bővültek. Ezzel egy időben a termésátlag is a vártnál kedvezőbben alakult.

A cseh burgonyaszövetség felmérésének eredménye alapján az átlagtermés 290 q/ha. Ez a mennyiség 30 q/ha-ral több mint 2006 ugyanezen szakában. Régiónként erősen változnak az eredmények, mivel a csapadékellátottság az utóbbi hónapokban nem mindenhol alakult kedvezően. Főleg az augusztus volt igen száraz. Ezekben a hónapokban több helyen is öntözni kellett, hogy elkerüljék a babásodást, illetve biztosabb legyen a termés. Néhol annyira leromlott a minőség, hogy egyes tételek csak ipari alapanyagként, vagy takarmányozásra használhatók fel. Az első hetekben szinte kizárólag a betároláshoz takarítanak be. Az idei tárolhatóságról még senki nem tud biztosat mondani. Az időjárási problémák ellenére idén 1 millió tonna feletti termés várható az után, hogy 2006-ban 836.000 t volt az össztermés, mely évek óta a legalacsonyabb mennyiség volt. Az importigény így az idei szezonban biztos kisebb lesz, mint tavaly volt. Akkor összesen 280.000 tonna burgonya és burgonya alapú termék áramlott be az országba.

Idén egyedül a nagyobb átmérőjű gumókból lehet hiány, mivel a későbbi fajták jelentős része méreten aluli lett. Az exportkilátások még bizonytalanok, Lengyelország és Szlovákia idáig még visszafogottan viselkedik. Dél-Kelet-Európa elvárt össz felhasználásából azonban még a csehek is profitálhatnak.

Az étkezési burgonya iránti kereslet visszafogott Csehországban, az árak nyomás alatt állnak. Az iskolai szünidő befejeztével némi fellendülésre számítanak a szakemberek. A kiszerelhető étkezési burgonya ára 10,85-14,46 €/q. Egy évvel korábban több, mint a duplájába került. A kiszerelt burgonyáért az üzletekben 0,30-0,36 €/kg-os árat kérnek, de egyes akciók 0,18 €/kg-ért is kínálnak gumókat.

Ausztriában a bioburgonyát figyelembe véve nagyobb a terméskiesés, mint amekkorával a szakemberek számoltak. Ez a nyári szárazságra vezethető vissza. A gyengébb termés ellenére a korábbi osztrák bioburgonyát vásárló országok továbbra is igényt tartanak a tételekre. Jelenleg – és várhatóan a szezon további részében is – jelentős mennyiségű export történik majd Németországba és Nagy- Britanniába.

Helyzet az Unión kívüli országokban

fehérorosz mezőgazdasági minisztérium szerint az idei termésátlag kb. 7%-kal haladja meg a 2006. évi szintet. Összesen kb. 9 millió t burgonya termett, míg tavaly csupán 8,3 millió t. Az időjárási feltételek az egész vegetáció alatt kedvezőek voltak, egyedül a dél-nyugati területeken esett a kívánatosnál több eső. A későbbi fajtáknál még jobb eredmény várható.

Az USA-ban a burgonya termő terület 2%-kal nőtt az előző évhez képest. Ez a bővülés egyedül Idahonak – Amerika fő vetőburgonya termő területe – köszönhető. Már évek óta a Russet-fajták a legelterjedtebbek, a termeléssel foglalkozó államokban ezek aránya több mint 73%. A fehérhéjú fajták aránya 20%, a piroshéjúaké kb. 7%.

Kanadában is nőtt valamelyest a termőterület, de még mindig a sokéves átlag alatt van. A főbb régiók sorrendje évek óta változatlan. Quebecben erősen csökkent a területek nagysága a múlt évi erős nematóda fertőzés következtében.