Tarlókezeléssel a parlagfű ellen

Az FVM és a Komárom-Esztergom Megyei MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága 2009. augusztus 26-án, Tatán a „Parlagfűmentes Magyarországért” címmel szántóföldi bemutatóval egybekötött szakmai tanácskozást tartott a szaksajtó képviselői részére.

A rendezvény célja a figyelem ismételt felhívása volt a gabonatarlók kezelésének szükségességére és az ehhez rendelkezésre álló módszerek hatékonyságának az értékelésére. Tekintettel arra, hogy lapunk 2009. évi 8. (augusztusi) száma kizárólag a parlagfű biológiájával, elterjedésével, az ellene alkalmazott védekezési eljárásokkal, beleértve a tartókezelést is, és a védekezés elmulasztása esetén a termelőkkel szemben érvényesíthető hatósági intézkedésekkel, valamint a gyomnövény allergén tulajdonságaival foglalkozott, beszámolómban ezekre a kérdésekre nem térek ki, hanem csak néhány gondolatot említek meg az elhangzottakból.

Dr. Gólya Gellért, országos növényvédelmi főfelügyelő a parlagfűmentesítés hazai programjának ismertetésekor rámutatott arra a már ismert, mégis megdöbbentő tényre, hogy Európában hazánk a legszennyezettebb ország, ami azt jelenti, hogy a 6,2 millió hektár mezőgazdaságilag művelt területből 5 millió hektáron megtalálható ez a népegészségügyi szempontból is kiemelt figyelmet érdemlő gyomnövény- és akár 10–30%-os terméskiesést is eredményezhet. A helyesen végzett tarlóápolással elkerülhető, hogy augusztus végére, szeptember elejére a parlagfű nagy tömegben virágozzon és allergiát okozó pollent termeljen.

A kalászos gabonákban alkalmazott tarlókezelési technológiákba Gracza Lajos, a Komá­rom-Esztergom Megyei MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának a gyombiológus munkatársa avatta be a megjelenteket.

Az igen hasznos szántóföldi bemutató színhelyéül a Komáromi Mezőgazdasági ZRt. területén elhelyezkedő Nagyigmánd-Szőkepuszta szolgált, ahol Tóth Csantavéri Szilvia, a Syngenta Kft. munkatársa a glifozát hatóanyagú Medallon Prémiummal végzett kezelésekkel kapott eredményekkel igazolta, hogy a tarlóhántás hatékonysága fokozható a tarlón végzett vegyszeres gyomirtással. Gracza Lajos hasonlóan kedvező tapasztalatokról számolt be a Dominátor Zöld különböző dózisaival kezelt kísérleti parcellák esetében. A kalászosok tarlóján a parlagfű újrakelésének megakadályozására ebből a készítményből a 2 l/ha bizonyult optimálisnak, de még kielégítő hatású volt az 1 l/ha mennyiség is. Hatásfokozó szerepe volt a herbiciddel egy menetben kijuttatott ammónium-nitrát műtrágyának is, mert fokozta a gyomok élettevékenységét, a glifozát hatóanyag felszívódását és hatáskifejtését a fehérje- anyagcserében. A megfigyelések szerint a hormonhatású szerek, mint pl. az MCPA használata, a tarlón nem javasolt.

A látottak és a hallottak a még esetleg kételkedő kollegákat is meggyőzték arról, hogy közös érdekünk a parlagfű terjedésének megakadályozása, különösen nyár végén, amikor táblányi méretekben virágzik és pollenjével tömeges megbetegedést okoz.

M. Szemessy Ágnes

Kapcsolódó fórumtéma:
Parlagfű kommandó!

Parlagfűmentesítés a gabonatarlókon

Forrás:Növényvédelem, 2009. 10. szám