Az ECPA sajtónyilatkozata az EU hatóságok méhvédelmi intézkedéseiről

Forrás: 
Növényvédelem, 2013. 08. szám

Az Európai Bizottság Élelmiszer Lánc és Állategészségügyi Állandó Bizottsága javaslatot tett a fipronil felhasználásának korlátozására  az Európai Élelmiszer Biztonsági Hivatal által végzett rizikó becslés eredményeire hivatkozva. 
Az ECPA – European Crop Protection Association (Európai Növényvédelmi Szövetség) sajtónyilatkozatot adott ki, miszerint a méh egészségüggyel kapcsolatos EFSA irányelv figyelmen kívül hagyja a gyakorlati alkalmazás kérdéseit.
A növényvédő szerekre előírt, a méhekkel kapcsolatos rizikóbecslésről kidolgozott irányelv irreális elvárásokat, illetve olyan intézkedéseket ír elő, amelyek a tagországokra nézve nem tartalmaznak a gyakorlatban  megvalósítható lehetőségeket. A nehezen követhető rendszer eredményeként a méhvédelem nem optimalizálható és nem segíti elő a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságát.
Július 4-én az Európai Élelmiszer Biztonsági Hivatal (EFSA) által kiadott Guidance Document az ismert adatok, illetve vizsgálati eredmények mellőzésével a vonatkozó hatóanyagok 96%-ára szükségtelen, időrabló és költséges, a korábbinál magasabb szintű vizsgálatok elvégzését írja elő. „AZ EFSA korábbi vizsgálata a méhvédelemben új  intézkedéseket, valamint olyan tudományos megközelítést helyezett kilátásba a méhvédelemben, amelyeket az EU tagországok ténylegesen igényelnének. Ehelyett csaknem végrehajthatatlan eljárásokat követel meg” Friedhelm Schmieder ECPA főtitkár szerint.
„Iparágunk a növényvédő szerek biztonságos és fenntartható alkalmazására törekszik, a méhek biztonsága prioritásaink listáján a vezető helyek között szerepel” tette hozzá a főtitkár. „Csalódást okoz, amikor a méhek egészségi állapotát védő, meglévő eljárásokat, a hatékonyságot és Európa mezőgazdasági termelésének fenntarthatóságát biztosító technológiákat  túlkomplikált növényvédő szer engedélyezési előírásokkal nehezítik. A méh egészségügy védelmében és mezőgazdasági termelés fenntartásában nem állunk egyedül, és reméljük, hogy a tagországok hatóságai is felismerik a kiadott irányelv  munkát szaporító és potenciálisan  csak  terhet növelő jellegét”
„A növényvédő szer ipar továbbra is elkötelezett a méh egészségügy irányában. 
 Annak érdekében folytatja munkáját és kutatásait, hogy a megporzó rovarok védelmére innovatív megoldásokat találjon. Az Európai Növényvédőszer Gyártók Szövetségének tagvállalatai folyamatos kapcsolatban állnak  az érdekelt  ipari, mezőgazdasági és tudományos partnerekkel, hogy a méh egészségügy kérdéseire megfelelő választ kapjanak” fejtette ki a főtitkár.

Növényvédőszer-gyártók és Importőrök
Szövetsége Egyesület

Dr. Kádár András
titkár