Az ázsiai földibolha (Luperomorpha xanthodera fairmare) megjelenése Magyarországon

Forrás: 
Növényvédelem, 2010. 3. szám
Többféle kerti növényen korábban nem ismert földibolha jelent meg július közepén Magyarországon. Néhány példány gesztenyén, magnólián, rózsán, kecskerágón, paprikán, paradicsomon, zelleren jelent meg, nagyobb számban azonban virágzó leánderen, szíriai és mocsári mályvacserjén, majorannán gyűlt össze. Ez utóbbin a portokokon táplálkoztak. A leánder virágok lepleit alaposan megrágták. A jellegzetes földibolha lyuggatások csak a kövér porcsinon és a libatopon voltak láthatók.

Bodor János
Budapest
E-mail: bodorjanos40@gmail.com

Kulcsszavak: Coleoptera, Chrysomelidae, Alticinae, Luperomorpha xanthodera, ázsiai földibolha, új elterjedési adat, Magyarország

Elterjedése, leírása, kárképe

A hazai rovarvilágból eddig nem ismert földibolha, a Luperomorpha xanthodera Kinában széles körben elterjedt bogár. Európában először Nagy-Britanniában találták meg 2004-ben. A következő évben már Franciaországól, Olaszországból, Németországból és Hollandiából is közölték megjelenését. Lech Borowiech, az európai levélbogarak specialistája most a nálunk talált példányokat e kártevővel azonosította. Hozzánk feltehetően az Olaszországban termesztett dísznövények (például oleánderek, kecskerágók) földlabdájában bábozódott földibolhák kerülhettek be.
A 3,54 mm-es, fekete, kékes fényű bogárnak csak a nyakpajzsa narancsszínű, ritkán halvány, sötét folttal (1, 2. ábra). A legtöbb bogáron azonban e foltok hiányoznak és a csápjuk, a lábaik is részben narancsszínűek. Az ivari érdeklődésük azonban arra utal, hogy az eltérő színű példányok is egyazon fajhoz tartoznak.
Az eddigi tapasztalatok szerint nálunk a virágzó növényeket (Nerium (3. ábra), Hibiscus, Oregano (4. ábra), Rosa, Gaillardia, Lagerstroemia, Monarda, Lycopus, Magnolia, Scabiosa, Robinia hispida) keresik fel és a portokokon táplálkoznak, de a lepleket is alaposan megszabdalják. Növényenként 510 bogár, már látványos kárt tud okozni.

A zsenge leveleket megrágják. A gyomok közül a kövér porcsint, Portulaca oleraceat választották, de a fehér libatopot, Chenopodium album is alaposan összerágták. Szűk helyre bezárva egymást is megölik és a lágy részeiket elfogyasztják. Meleg időben egészen a nyár végéig tömegesen látogatják a virágzó növényeket.

Kártétele, előrejelzése, életmódja

Az Olaszországban, 2005 májusában Toscanában Citrus fákon talált földibolha fejlődésmenetét Del Bene és Conti (2009) tanulmányozták. Pistoia és Pescia körzetében húsz díszfaiskolában  és dísznövénytermesztő üzemben keresték, de csak ötben találták meg a kártevőt. Ahol rendszeresen, menetrendszerűen permetezték a növényeket rovarölőszerekkel, ott nem volt képes megtelepedni.
A bogarak rajzását 15x25 cm-es sárga, ragacsos felületű csapdákkal követték nyomon egész évben egy 12 hektáros Pistoiai faiskolában.
A legtöbb bogarat üvegházban április-májusban fogták a Citrus, Datura, Nerium, Trachelospermum növényekre rakott csapdák. Szabadföldön a Pyracantha, Euonymus, Hibiscus, Rosa, Lagerstroemia és Philadelphus  tövekre rakott csapdák fogták a legtöbb példányt májusban, majd július-augusztusban. Ősszességében a bogarak rágását 19 család, 23 nemzetségébe tartozó növény virágán észlelték. A Citrusok a virágok alapos megrágása ellenére is bőségesen kötöttek termést.
A vizsgálatok szerint a Luperomorpha xanthoderának Olaszországban két nemzedéke fejlődhet. A talajban nemcsak a bogarak és a bábok telelhetnek át, hanem a lárvák is, az előbbiek sekélyebben, az utóbbiak 10 centiméteres mélységben. Az üvegházban teleltetett Citrus fákon már március végén, április elején  megjelentek a bogarak a virágrészek megrágásával . Napos, meleg időben élénken mozogtak, repültek, párosodtak, egyesével és csoportosan és tojást raktak a talaj felszínére, vagy felső rétegébe. A 0,7 mm hosszú, 0,4 mm széles tojások kezdetben áttetszőek, majd megsárgulnak.
Kellő táplálkozási lehetőség (nyíló virágok) esetén a bogarak hosszú életűek, szabadföldön  májustól augusztusig átlagosan 40, de akár 53 napig is folyamatosan rakják le tojásaikat. A lárvák fehérek, barna fejtokkal és három pár torlábbal. A gyökerek felületén, majd a vastagabb gyökerekbe berágva táplálkoznak. Kifejlődve a talajban bábozódnak, szabadon, nem készítenek bábkamrát. A lárvák tápnövényválasztása még nem kellően ismert, a vizsgálat nehézsége folytán. A tenyésztésük Euonymoson és Irisen volt sikeres.
Nyár közepén, a legforróbb időszakban a bogarak nem mutatkoznak. Az új nemzedék bogarai csak július végétől jönnek elő, nyíló virágokat keresnek, és ha találnak táplálkoznak, párzanak és tojásokat raknak. A második nemzedék októberig fejlődik, ameddig az időjárás engedi. A hideg beköszöntével nyugalomba vonulnak a talajba, larva és báb alakban is.  Olaszországban az októberben felboncolt nőstény bogarak kétharmada már érett petét tartalmazott, és a telelés előtt párosodott. Üvegházban decemberben még raktak tojást, faiskolában azonban a tevékenységük november elején befejeződött.

Köszönetnyilvánítás

    A kártevő bogár azonosításáért köszönet professor Lech Borowiechnek (University of Wroclaw, Zoological University).

IRODALOM

Del Bene, G. and Conti, B. (2009): Notes on the biology and ethology of
Luperomorpha xanthodera, a flea beetle recently introduced into Europe.
Bulletin of Insectology, 62(1): 6168.


FIRST OCCURRENCE  A FLEA BEETLE (LUPEROMORPHA XANTHODERA FAIRMARE) IN HUNGARY 

J. Bodor
Budapest
E-mail: bodorjanos40@gmail.com

In July 2010 the occurrence and damage of a new flea beetle, the Alticinae species, Luperomorpha xanthodera Fairmare was noticed on some container raised ornamental plants imported from Italy.

Keywords: Coleoptera, Chrysomelidae, Alticinae, Luperomorpha xanthodera, new record, Hungary